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Le « wedding cake »

Conception Économie durable Réseaux Vie locale
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Thématiques : 
  • Milieux naturels et aquatiques, biodiversité
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  • Énergie
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  • Santé
  • Éducation et formation
  • Alimentation territoriale
  • Dé-mobilité et mobilités actives
  • Renforcement du lien social et de la solidarité

Une nouvelle façon de voir les Objectifs de développement durable et la façon dont ils sont tous liés à l'alimentation.

S'exprimant lors du Stockholm EAT Food Forum le 13 juin 2016, l'ancien directeur du centre Johan Rockström et le membre du conseil d'administration Pavan Sukhdev ont poussé à une nouvelle façon de voir les aspects économiques, sociaux et écologiques des Objectifs de développement durable (ODD).

Ils ont fait valoir que tous les objectifs de développement durable sont directement ou indirectement liés à une alimentation durable et saine.

L'illustration décrit comment les économies et les sociétés devraient être considérées comme des parties intégrées de la biosphère. Cette vision s'éloigne de l'approche sectorielle actuelle où le développement social, économique et écologique est considéré comme des parties distinctes.

Médias

Public : Élu.e.s, Fonction publique d'État, Secteur privé, Techniciens fonction publique territoriale, Tous publics
Date : 2016
Type de ressource : Outil




















 
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Photo-circulaire-carla

She holds a Master’s degree in Development Economics from the Panthéon-Sorbonne University and is currently studying for a Master’s degree in International Relations and Action Abroad at the same university. She approaches the problems of sustainable cities and territories through these different perspectives and her international experiences.

photo-isabelana

Isabelana is a Mexican journalist who holds a Master’s degree in Digital Communication and Data Analysis from the Sorbonne University. She previously worked in communication and press relations in the cultural sector in France and Mexico. Today, she is interested in ecological actions and solutions to preserve the environment and the biodiversity.

camille-waintrop-boyon-fvd

With a background in social sciences, art history and architecture, Camille has worked in communication within the VINCI group: from major international projects to La Fabrique de la Cité, a think tank dedicated to urban foresight.

A geographer by training (Saint Petersburg State University), she started as a geographer and economist at the Academy of Agricultural Economics (Russia), before pursuing her career in France as an administrative and accounting assistant (Air Liquide, Association TGV Provence Côte d’Azur, COFHUAT, Groupe Hervé)

Trained in international and European affairs between England and France as part of a double degree at Sciences-Po Lille / University of Kent, Marion started her career in advocacy and institutional relations of non-governmental organisations, in the fair trade sector (Max Havelaar France label). Her experiences are also linked to territories, with a passage in decentralised cooperation at the level of a departmental council.

sebastien-maire

Before joining the SCbF team, he held several positions in local government management. From elected official and deputy mayor of his native city Besançon, in charge of university relations and international cooperation, to Director of Economic Development of the City of Pantin, to Chief of staff in Montreuil – where he notably piloted the in-depth redesign of the urban project towards more ecology and sustainable development – he continued his career as Senior Resilience Officer of the City of Paris.

He promotes a holistic and systemic vision of sustainable development and brings his expertise in territorial resilience, ecological and social transition.

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