Modèle économique

Demain, quelles solutions pour le tri en ville ?
Comment éviter de transformer les points de tri en mini-décharge ? Comment faire en sorte que les habitants apportent leurs déchets à quelques centaines de mètres de chez eux ? Comment intégrer un dispositif de tri dans le patrimoine urbain ?
 
Pour répondre à ces questions, une expérimentation a été menée en centre-ville de Bordeaux sur les espaces de tri, en 2019. Ce projet a réuni la Métropole, plusieurs acteurs de la ville et de l’économie circulaire et s’inscrit dans la volonté de Citeo d’essaimer les bonnes pratiques de tri.
 
La démarche globale du projet s’est...
Label Certibruit : les livraisons de nuit certifiées silencieuses comme solution pour le bien-être des populations et le respect de l’environnement
« Transport urbain : les livraisons de nuit comme solution pour le bien-être des populations » Le transport de marchandises en ville est un besoin vital dans les agglomérations. Toutefois, les flux créés ont des externalités négatives sur la qualité de vie de la population.
 
Tout d’abord, les français considèrent le bruit comme la première nuisance environnementale les dérangeant dans leur domicile, notamment le bruit de trafic routier. Ensuite, le transport est en partie responsable du rejet de particules fines dans l’air. Enfin, le transport participe aux émissions de gaz à effet de serre (GES).
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"Urban transport: night deliveries as a solution for the well-being of populations"
The transport of goods in the city is a vital need in urban areas. However, the flows created have negative externalities on the quality of life of the population. First of all, the French consider noise as the first environmental nuisance disturbing them in their homes, in particular noise from road traffic. Transport is also partly responsible for the release of fine particles into the air. Finally, transport contributes to greenhouse gas (GHG) emissions.
Silent night deliveries are a serious alternative to reconciling city supplies, respect for local residents and ambient air quality. Indeed, a time delay to deliver overnight, when the road network is almost empty, avoids increasing congestion and pollution.
The Certibruit association has developed the "Night deliveries respectful of residents and the environment" label to enable distribution and catering professionals present in city centers to certify that their deliveries are respectful of residents.
Certibruit requires the use of clean and silent transport and handling equipment, the training of personnel and the layout of delivery sites. These rules are regularly checked and a telephone line is available to residents in the event of any complaint.
The Certibruit association therefore offers a model capable of guaranteeing economic performance and respect for public health and the environment.
This model is based on two strategies: a time delay to deliver at night, when the road network is almost empty, which avoids increasing congestion and pollution; and the use of large, silent trucks, which are less polluting than light commercial vehicles, given their large carrying capacity and modern motorization.
Paris, Lyon, Bordeaux and more than 12 major cities in France have already committed to this approach and are now granting exceptions to their delivery regulations for sites engaged in the Certibruit label.
 
Vers des villes africaines durables
En 2050, la moitié de l’humanité sera africaine. La perspective semble lointaine mais le phénomène qui y conduit est bien actuel. La croissance démographique à l’oeuvre dans le continent africain impacte en premier lieu les villes. Selon les territoires, le développement urbain se réalise entre 20 % et 80 % dans une urbanisation informelle.
 
C’est dire l’ampleur des défis que doivent relever les États, les autorités locales et la société civile. Il ne s’agit pas moins que de construire des trajectoires innovantes de villes durables
adaptées aux contextes africains.
 
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La Boîte à outils juridiques pour les projets et services urbains innovants
(Re)découvrez la Boîte à outils juridiques, désormais disponible aux couleurs de France Ville Durable :
 
La "boîte à outils juridiques pour les projets et services urbains innovants" est issue des travaux développés dans le cadre d’un groupe de travail (GT) de l’association France Ville Durable (à l'époque appelée Institut pour la Ville Durable - IVD). Ce GT a réuni les membres de l’IVD (opérateurs publics, entreprises et experts privés, collectivités locales), appuyé par l’expertise et l’animation du Cabinet LexCity.
Le présent document est une synthèse opérationnelle...
Démocratie alimentaire : l’alimentation durable, un élément de citoyenneté
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Démocratie alimentaire : l’alimentation durable, un élément de citoyenneté» présente la stratégie alimentaire de l’Eurométropole...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “Food democracy: a sustainable food supply is an element of citizenship” presents the food strategy of Strasbourg Eurometropolis.
 
In 2008, an awareness of climate issues oriented the territorial project towards the creation of a sustainable metropolis, in which agriculture as an economic activity contributes to the development of the natural heritage and meets the territory’s food requirements.
 
Support for various forms of agriculture (professional/amateur, traditional/innovative) and the optimisation of their complementarity enables progress towards a resilient food system that takes into account concerns relating to the balance and the quality of the supply. In this context, the City and Eurometropolis of Strasbourg in partnership with a range of organizations has implemented actions based on a goal of food democracy.
La valorisation des circuits courts agricoles au profit d’une alimentation solidaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « La valorisation des circuits courts agricoles au profit d’une alimentation solidaire » présente la stratégie alimentaire de Saint...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “The promotion of short agricultural supply chains for better food solidarity” presents the food strategy of Saint-Etienne Metropolis.
 
Agriculture is an important feature of the Saint-Etienne Metropolis, occupying 38% of the territory’s area (75% including forest) and providing a living for more than 1,000 farms, of which 600 are larger than 10 hectares. 38% of farms in the Metropolis sell their produce in short supply chains (19% within the Loire département). This agricultural production offers a wide range of local farm produce. Processing of farm products is relatively substantial and varied (cheese, yogurt, meat, charcuterie (cooked pork products), fruit, vegetables, honey, etc.); dairy processing is the most widespread.
 
The Saint-Etienne Metropolis conducts an agricultural policy characterized by the development of local supply chains and environmentally friendly farming, and the preservation of agricultural land. It has implemented several food solidarity initiatives, including:
 
•    ensuring that farmers in the territory are able to earn a fair income
•    promoting healthy, sustainable eating habits by raising children's awareness and using good quality local products in the preparation of school meals.
 
This work is supplemented by the approach proposed in the PEEDD (plan d’éducation à l’écocitoyenneté et au développement durable, or the Eco-citizen and Sustainable Development Educational Plan) which aims to raise children’s awareness of these two cross-cutting themes. In this framework, intervention modules are offered to primary schools on the subjects of "Eat Locally!" and the fight against food waste.
Recommandations pour des territoires résilients et adaptés au changement climatique
Ce document présente les grandes recommandations élaborées par les membres du Partenariat Français pour la Ville et les Territoires (PFVT), plateforme d’échanges et de valorisation de l’expertise des acteurs français de l’urbain à l’international. Ces documents sont préparés à l’occasion du Forum Urbain Mondial d’Abu Dhabi de février 2020 et du Sommet Afrique-France de juin 2020.
 
Le changement climatique est une réalité devenue un enjeu majeur pour notre société. Face à une urbanisation mondiale croissante, à l’exploitation intensive des ressources naturelles et à la fréquence des évènements...
Lutter contre la précarité alimentaire : un objectif partagé entre acteurs publics et privés
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « lutter contre la précarité alimentaire : un objectif partagé entre acteurs publics et privés » présente la politique sociale en...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “The fight against food insecurity is an objective shared between the public and private sectors ” presents the social policy linked to the food strategy of the Nice Côte d´Azur Metropolis.
 
Social policy in the municipal region is implemented in particular through the Direction Générale Adjointe des Solidarités (“Deputy General Directorate for Solidarity"), which brings together the Nice Centre Communal d’Action Sociale (Municipal Social Action Centre) and other missions that provide services for the most vulnerable, and also mobilises other departments through transversal actions. The Municipal Social Action Centre (CCAS), the spearhead for this policy, has close links with the field and is in constant contact with community associations in order to undertake appropriate concrete responses to the needs of the fight against various forms of exclusion.
 
In Nice, the distribution of meals to vulnerable persons is carried out by 14 aid and relief associations, organized in a network (Inter Secours Nice Alimentation) and in association with the Alpes-Maritimes Food Bank. At the beginning of 2019, actions were revised with improvements and better support. Moreover, a food distribution charter including the City of Nice, the Municipal Social Action Centre and the associations involved in the Inter Secours Nice network was signed.
Une alimentation saine, durable et de proximité pour tous
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Une alimentation saine, durable et de proximité pour tous » présente la stratégie alimentaire de la Métropole Rouen Normandie....
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “A healthy, sustainable local food supply for all” presents the food strategy of Rouen Normandy Metropolis.
Lying an hour and a half from Paris and recognised for the wealth of its cultural and natural heritage, Rouen Normandy Metropolis has opted for a balanced development approach underpinned by the protection of resources. It has lever-aged its strengths as a dynamic urban, economic and tourist region. In this context, agriculture, which occupies nearly one third of the territory, represents a kingpin for the development and attractiveness of the metropolis.
 
For several years, the Rouen Normandy Metropolis has implemented a proactive policy to promote the development of local short food supply chains and efficient agriculture that respects natural resources. Firmly convinced of the need to take into account the food component within its agricultural policy, the Metropolis undertook the development of a PAT at the end of 2017, that it co-manages with partners in its Charte Agricole de Territoire (Territorial Agricultural Charter).
 
The challenge that the Metropolis has set itself through the development of its PAT, is to successfully mobilize all those involved in a collective project built on a set of shared, engaging values.
 Restauration collective : Orléans mise sur le local
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Restauration collective : Orléans mise sur le local » présente la stratégie de la Métropole d’Orléans pour une agriculture urbaine durable...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “Collective catering: Orleans goes local” presents the strategy of Orleans Metropolis for a sustainable urban agriculture.
Located in the Loiret département in the Centre-Val-de-Loire region, Orléans Metropolis is made up of 22 municipalities. The river Loire, a UNESCO world heritage site, flows through Orléans and several municipalities in the metropolis, helping to forge the territory’s identity and structure its landscapes and agriculture.
 
In order to maintain, develop and ensure the long-term future of the territory’s farming industry, Orléans Metropolis, in partnership with the Loiret Chamber of Agriculture, drew up an Agricultural Charter, reflecting, with a series of objectives, the joint ambition of constructing a sustainable strategy for urban agriculture.
 
In order to improve the structure and diversification of local agricultural supply channels while at the same time securing outlets for producers, Orléans has relied on collective catering contracts. These enable partnership initiatives between farmers and the appointed management for collective catering operations to be encouraged, with the assistance of the Chamber of Agriculture.
 
This contract should, in the long term, help to encourage the supply of environmentally-friendly products and services, and development in phase with humanist sustainable development values, thereby assisting the emergence of cleaner, more sustainable production processes, in particular through the structuring and development of local agricultural supply channels.