Inclusion

Une alimentation locale et durable, avec tous et pour tous
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « une alimentation locale et durable, avec tous et pour tous » présente le projet alimentaire territorial de Nantes Métropole pour...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “a local, sustainable food supply, and most importantly with everyone and for everyone” presents the PAT (Plan Alimentaire Territorial aka “local food project”) of Nantes Metropolis for an inclusive and sustainable food.
 
Nantes Metropolis has been committed to a regional food project “for a local, sustainable food supply, accessible to all” since 2015. While the concept of sustainability applied to food naturally integrates a social component, the organizations mobilized in the project prioritized the development of an inclusive project, "for everyone and with everyone", with a strong social and cultural dimension. In other words, combining pleasure with health, gastronomy with accessibility, and festive occasions with responsibility.
 
As a result, the Nantes Metropolis PAT (Regional Food Project) is focused on its inhabitants, and after 6 months of collective production with all the organizations involved in the food system, 71 quantified objectives and policy goals were determined2 for 2020/30.
 
They concern the production system and the improvement of practices, the supply and low-carbon logistics, the fight against food waste, innovation and experimentation, education and the raising of awareness, living together harmoniously and outreach, and of course, accessibility and health. The efficiency, resilience and sustainability of the food system are at the heart of the project, without ever forgetting the stakeholders, who all play a role as “proactive responsible consumers”.
Guide HQE aménagement
Découvrez le cadre de référence de la démarche HQE Aménagement dans sa version 2020.
 
HQE Aménagement est un outil de gestion de projet destiné aux opérations d’aménagement avec une visée de développement durable. Il définit un cadre pour la gouvernance et la conduite de projet tout en conciliant des objectifs de qualité de vie, de respect de l'environnement, et de performance économique.
La réalisation d’opérations d’aménagement durable nécessite un portage politique fort, c’est pourquoi la démarche inscrit au cœur du dispositif le dialogue permanent entre aménageur,...
Stratégie de résilience de Paris
La résilience peut être définie comme la capacité des personnes, communautés, institutions, entreprises et systèmes au sein d'un territoire à survivre, s'adapter et se développer, indépendamment des chocs majeurs et en réduisant les stress chroniques auxquels ils sont et pourront être confrontés. 
 
En lien avec le réseau des 100 villes résilientes initié par la fondation Rockefeller, la Ville de Paris a lancé en 2016 une démarche visant à élaborer une stratégie de résilience.
 
6 enjeux prioritaires, qui fragilisent le territoire et constituent des défis pour la résilience, ont été...
Un nouveau transport en commun pour les territoires peu denses

Nous avons créé Ecov en 2014 pour répondre à un enjeu auquel aucun acteur public ou privé ne parvient aujourd'hui à répondre seul : la dépendance à la voiture individuelle dans les territoires périurbains et ruraux.

Notre leitmotiv ? Réinventer les modes de déplacement quotidien en massifiant l’usage du covoiturage. Qu'il s'agisse de réduire les émissions de gaz à effet de serre, améliorer la qualité de l'air, donner accès à la mobilité pour tous, baisser la part du transport du budget des ménages, créer du lien social… Les bienfaits du covoiturage quotidien ne sont plus à prouver.

Aussi, nous concentrons...

Le Poste de Commandement Centralisé, un outil de supervision urbain unique
SUEZ, associé à Bouygues Energies & Service et Citelum, a conçu et développé le Poste de Commandement Centralisé (PCC), un outil de supervision unique qui facilite la gestion de l’espace public en regroupant et analysant toutes les données issues des services de la ville : circulation, vidéo-surveillance, éclairage public, services d’urgence et d’autres encore. Cette solution innovante est déployée sur le territoire de la Métropole de Dijon, de telle sorte à ce que cette ville de 260,000 habitants devienne la première ville intelligente et connectée de France.
 
Grâce au PCC, un plan de résilience a été...
SUEZ has pioneered the Command and Control Center, an innovative urban supervision tool that facilitates an enhanced management of the public space by consolidating and analyzing the data generated by a city’s operations: traffic regulation, video-surveillance, street lighting, emergency services, and more. This trailblazing solution is being piloted in the Dijon metropolitan area, and will transform this city with a population of 260,000 into the first smart and connected city of its kind in France.
 
Thanks to the Command and Control Center, a resilience strategic plan was rapidly set up on the Metropolis' territory in the context of the Covid19 sanitary crisis. 
Pour une restauration scolaire responsable et solidaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Pour une restauration scolaire responsable et solidaire » présente les actions mises en œuvre par la communauté...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “For a responsible, solidarity approach to school meals ”outlines the actions implemented by the urban council of Amiens Metropolis, in response to the priorities set out in the National Food Policy.
At the heart of a rich agricultural region, Amiens has expanded on both sides of the wide Somme valley and around the confluences with the Avre and the Selle rivers It presents an attractive living environment characterized by an abundance of green spaces and gardens. Presenting itself as a city that cares about the environment, Amiens has made the link between the city and nature one of the levers of its territorial development project.
 
In the context of priority actions for the 2014/2019 period, several objectives were set:
  • Encourage short supply chains participating in the development of the local organic and conventional agriculture sector and, through this measure, the relaunching of food markets to support local producers.
  •  Integrate specific criteria such as the time between picking and reception of the product.
  •  Offer educational tours of food production sites in such a way as to maintain a local supply offer for public contracts.
  •  Give preference to food that is a produced by organic agriculture or which carries other quality certification (Red Label for example).
  •  Combat food waste.
 
Un engagement collectif du territoire en faveur d’une alimentation durable et solidaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « un engagement collectif du territoire en faveur d’une alimentation durable et solidaire » présente le projet Alimentaire...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “A collective regional commitment to a sustainable, inclusive food supply” PAT (Plan Alimentaire Territorial aka “local food project”) of the metropolis of Metz.
Committed since 2010 to the development of peri-urban agriculture, the Metz metropolis continues to carry out an ambitious, responsible, agricultural and food transition, centred on the needs and well-being of each inhabitant, and respect for the region’s ecological resources.
 
Alongside its Town Centre District and its Centre Communal d’Action Sociale (Municipal Social Action Centre), the Metz Metropolis fully embraces diet and the food supply, a crucial issue in the 21st century. Most of all, it focuses on environ-mental and climate issues, concern for the most vulnerable and the aspiration to promote sustainable economic growth, respectful of resources and biodiversity, beneficial to all stakeholders, without exception.
 
The metropolitan strategy regarding an inclusive food supply is designed around four clear objectives:
 
  • growth in the region’s capacity to produce and process food,
  • the structuring of the supply network for the consumer region,
  • the promotion of "field to plate” practices with the least possible impact on natural resources,
  • a guarantee that everyone has access to a beneficial, reasonably priced diet.
Homnia
Homnia développe une solution d’inclusion sociale par la création de lieux de vie innovants et solidaires, fondés sur des communautés de cohabitation.
 
D’une part, des offres de colocation sont proposées à un public adulte en situation de handicap à la recherche d’un projet de vie en dehors du domicile familial, d’autre part des logements autonomes à loyer modéré sont également créés et destinés à des personnes en situation de fragilité économique, valides ou non.
 
Pour développer ses projets, Homnia cherche à acheter 340 à 360 m² en rez-de-chaussée d'immeuble de...
Les 10 recommandations de Certivéa pour accompagner les élus face aux enjeux de la ville durable
Climat, santé, transports, énergie… sont autant de thèmes à intégrer aux réflexions d’un projet pour repenser la ville et répondre aux grands enjeux des citoyens.
 
Afin d’accompagner les élus dans cet environnement de plus en plus complexe, Certivéa a rédigé, à partir des thématiques de HQE, 10 recommandations accompagnées d’exemples de bonnes pratiques pour favoriser le développement de territoires durables :
  1.  Bien vivre ensemble : Faire de chaque projet urbain une opportunité de (re)créer du lien ;
  2. Mobilité et accessibilité : Devenir la pierre angulaire des nouvelles mobilités...
Une politique alimentaire durable pour tous
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « une politique alimentaire durable pour tous » présente la politique agro écologique et alimentaire mise en œuvre par Montpellier...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet « A sustainable food supply for all policy » presents the agro ecology and food policy implemented by Montpellier Mediterranée Metropolis.  
Framed by the Montagne Noire and Cévennes mountain ranges, at the foot of this vast amphitheatre overlooking the Mediterranean sea, Montpellier Méditerranée Metropolis has established itself as an attractive European capital. However, more than 18% of the inhabitants are currently living below the poverty threshold, childhood obesity is increasing, especially in social priority districts and the issue of living together harmoniously is more of a challenge than ever. It is of crucial importance today that everyone has access to sufficient food and eats a balanced diet. 
 
Since 2015, the Montpellier Méditerranée Metropolis (3M) has undertaken a collaborative approach to the development of a proactive agro-ecological and food policy, based on five objectives:
 
•             facilitating access for all to a local, healthy food supply
•             supporting the agricultural and food sector economy and jobs
•             preserving the landscape heritage and natural resources
•             reducing greenhouse gas emissions and adapting to climate change
•             encouraging social cohesion.