PAT

La production locale comme levier pour lutter contre la précarité alimentaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ».Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.*
 
La fiche « la production locale comme levier pour lutter contre la précarité alimentaire » revient sur l’expérience du Plan Alimentaire...
 
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet "local production as a lever to fight food insecurity" enhances the experience of the PAT (Plan Alimentaire Territorial aka “local food project”) of the metropolis Aix-Marseille Provence.
The Aix-Marseille-Provence Metropolis is unique. The largest metropolitan area in France, twice the size of that of London, it incorporates agricultural, urban and industrial spaces within the same territory. An attractive region and a magnet for tourists, it is a leading export gateway thanks to its port, which is the largest in France. A young Metropolis, it is conscious of the need to protect its natural areas from fast-growing urbanisation.
Its natural and renewable resources (sun, sea, wind, arable land, water, terroir) represent major assets and the engineer-ing sector is present to optimize their use.
 

With the core strategic aim of promoting sustainable food production, the Metropolis signed a PAT (Projet Alimentaire Territorial - or local food project, a French initiative to reinforce local agriculture) The PAT identifies good practices implemented across the region with the primary goal of facilitating their dissemination

Renforcer l’adoption de comportements en faveur d’une alimentation durable
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « renforcer l’adoption de comportements en faveur d’une alimentation durable » présente la stratégie alimentaire de la Métropole du...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “reinforcing adoption of behaviour to develop a sustainable food supply” presents the Grand Nancy Metropolis food strategy to ensure a dignified and sustainable access to quality food for all.
At the heart of the Sillon Lorrain European metropolitan centre, in a mainly rural environment for its population of 433,788 inhabitants, Grand Nancy Metropolis coordinates a wide range of initiatives relating to the food supply that affect multiple territorial issues such as economic growth, agriculture, the environment, social justice and health.
 
The objective is to rethink the metropolitan food supply strategy in order to respond to current and future societal issues. To achieve this, the Grand Nancy Metropolis is taking action for:
 
  • access to a healthy diet, particularly for disadvantaged people,
  • the maintenance of peri-urban farming, and the encouragement of new supply channels,
  • the promotion of practices that have the least possible impact on natural resources in particular the fight against food waste,
  • the development of a PAT (Projet Alimentaire Territorial -Territorial Food Project) beyond its territory
Favoriser les filières agricoles locales pour une alimentation saine et accessible
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Favoriser les filières agricoles locales pour une alimentation saine et accessible »  présente le projet alimentaire territorial...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “Encouraging local agricultural sectors for a healthy, accessible food supply” outlines The Projet Alimentaire Métroplitain (Metropolitan Food Project) of Caen Normandy metropolitan hub.
The Caen territory lies between land and sea, at the intersection of an agglomeration with a high level of services and land that is almost exclusively devoted to farming. The grain plateau coexists with cattle and horse farms while traditional market gardening activities tend to occupy the area behind the coastline. The historical and natural heritage takes the form of a network of towns and villages structured around the Orne river. Today, these geographical features allow a diversifica-tion of agricultural sectors with the close involvement of farmers, public authorities and associations in food issues.
 
The Caen Normandy Metropolis Projet alimentaire territorial (PAT) (“territorial food project”, a French initiative to reinforce local agriculture) has highlighted the territory’s response to the population’s requirements in terms of good quality locally produced food. Local authorities are now involved in the structuring of new economic sectors, that are very promising in terms of local jobs and immediate benefits for inhabitants.
Planification alimentaire : enjeux et initiatives locales
Terres en villes et les agences d’urbanisme se sont mobilisés  Pour apporter les premiers éléments de compréhension d’un thème émergent qu’est la planification alimentaire et et de mobiliser la diversité des acteurs qu’il implique.
 
Dans le cadre du Réseau National des Projets Alimentaire Territoriaux (RnPAT), la Fédération Nationale des Agences d’Urbanisme (FNAU) et Terres en villes sortent une publication conjointe qui fait le point sur la question. La première partie de l’ouvrage donne la parole à des chercheurs et praticiens afin d’apporter les premiers contours de la notion de planification...
Construire une stratégie de financement d’un projet alimentaire territorial
Les Projets Alimentaires Territoriaux (PAT) sont des projets complexes à financer du fait des multiples champs d’action qu’ils peuvent couvrir, de la diversité des acteurs qu’ils mobilisent et de leur durée de mise en œuvre.
 
Au regard de cette complexité, ce guide propose une méthode pour élaborer une stratégie de financement adaptée. Il a également pour objectif de guider et d’orienter les différents acteurs (agents de développement local, porteurs de projets, techniciens des collectivités, élus…) dans leur recherche de financements publics et/ou privés pour l’élaboration et la mise en œuvre du...