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La production locale comme levier pour lutter contre la précarité alimentaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ».Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.*
 
La fiche « la production locale comme levier pour lutter contre la précarité alimentaire » revient sur l’expérience du Plan Alimentaire...
 
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet "local production as a lever to fight food insecurity" enhances the experience of the PAT (Plan Alimentaire Territorial aka “local food project”) of the metropolis Aix-Marseille Provence.
The Aix-Marseille-Provence Metropolis is unique. The largest metropolitan area in France, twice the size of that of London, it incorporates agricultural, urban and industrial spaces within the same territory. An attractive region and a magnet for tourists, it is a leading export gateway thanks to its port, which is the largest in France. A young Metropolis, it is conscious of the need to protect its natural areas from fast-growing urbanisation.
Its natural and renewable resources (sun, sea, wind, arable land, water, terroir) represent major assets and the engineer-ing sector is present to optimize their use.
 

With the core strategic aim of promoting sustainable food production, the Metropolis signed a PAT (Projet Alimentaire Territorial - or local food project, a French initiative to reinforce local agriculture) The PAT identifies good practices implemented across the region with the primary goal of facilitating their dissemination

Pour une restauration scolaire responsable et solidaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Pour une restauration scolaire responsable et solidaire » présente les actions mises en œuvre par la communauté...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “For a responsible, solidarity approach to school meals ”outlines the actions implemented by the urban council of Amiens Metropolis, in response to the priorities set out in the National Food Policy.
At the heart of a rich agricultural region, Amiens has expanded on both sides of the wide Somme valley and around the confluences with the Avre and the Selle rivers It presents an attractive living environment characterized by an abundance of green spaces and gardens. Presenting itself as a city that cares about the environment, Amiens has made the link between the city and nature one of the levers of its territorial development project.
 
In the context of priority actions for the 2014/2019 period, several objectives were set:
  • Encourage short supply chains participating in the development of the local organic and conventional agriculture sector and, through this measure, the relaunching of food markets to support local producers.
  •  Integrate specific criteria such as the time between picking and reception of the product.
  •  Offer educational tours of food production sites in such a way as to maintain a local supply offer for public contracts.
  •  Give preference to food that is a produced by organic agriculture or which carries other quality certification (Red Label for example).
  •  Combat food waste.
 
Un engagement collectif du territoire en faveur d’une alimentation durable et solidaire
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « un engagement collectif du territoire en faveur d’une alimentation durable et solidaire » présente le projet Alimentaire...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “A collective regional commitment to a sustainable, inclusive food supply” PAT (Plan Alimentaire Territorial aka “local food project”) of the metropolis of Metz.
Committed since 2010 to the development of peri-urban agriculture, the Metz metropolis continues to carry out an ambitious, responsible, agricultural and food transition, centred on the needs and well-being of each inhabitant, and respect for the region’s ecological resources.
 
Alongside its Town Centre District and its Centre Communal d’Action Sociale (Municipal Social Action Centre), the Metz Metropolis fully embraces diet and the food supply, a crucial issue in the 21st century. Most of all, it focuses on environ-mental and climate issues, concern for the most vulnerable and the aspiration to promote sustainable economic growth, respectful of resources and biodiversity, beneficial to all stakeholders, without exception.
 
The metropolitan strategy regarding an inclusive food supply is designed around four clear objectives:
 
  • growth in the region’s capacity to produce and process food,
  • the structuring of the supply network for the consumer region,
  • the promotion of "field to plate” practices with the least possible impact on natural resources,
  • a guarantee that everyone has access to a beneficial, reasonably priced diet.
Favoriser les filières agricoles locales pour une alimentation saine et accessible
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Favoriser les filières agricoles locales pour une alimentation saine et accessible »  présente le projet alimentaire territorial...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “Encouraging local agricultural sectors for a healthy, accessible food supply” outlines The Projet Alimentaire Métroplitain (Metropolitan Food Project) of Caen Normandy metropolitan hub.
The Caen territory lies between land and sea, at the intersection of an agglomeration with a high level of services and land that is almost exclusively devoted to farming. The grain plateau coexists with cattle and horse farms while traditional market gardening activities tend to occupy the area behind the coastline. The historical and natural heritage takes the form of a network of towns and villages structured around the Orne river. Today, these geographical features allow a diversifica-tion of agricultural sectors with the close involvement of farmers, public authorities and associations in food issues.
 
The Caen Normandy Metropolis Projet alimentaire territorial (PAT) (“territorial food project”, a French initiative to reinforce local agriculture) has highlighted the territory’s response to the population’s requirements in terms of good quality locally produced food. Local authorities are now involved in the structuring of new economic sectors, that are very promising in terms of local jobs and immediate benefits for inhabitants.
La Toile Alimentaire, outil d’animation du Projet Alimentaire Territorial de la Communauté urbaine Le Havre Seine Métropole
Les ambitions du Projet Alimentaire Territorial de la Communauté urbaine Le Havre Seine Métropole sont de favoriser l’accès à une alimentation de qualité, au bénéfice de la santé de tous les habitants, et de développer une économie alimentaire de proximité.
 
Ce projet a pour objectif d’apporter un service de conseil et d’accompagnement territorial, de donner de la visibilité aux initiatives locales et de faire émerger les opportunités économiques de la chaine alimentaire de la collectivité.
 
C’est dans le cadre de ce dernier objectif que l’AURH a développé l’outil Toile Alimentaire...
Le projet alimentaire territorial de Caen Normandie Métropole
Le projet alimentaire territorial de Caen Normandie Métropole a été lancé en octobre 2017 ; pendant une année, une démarche participative impliquant tous les acteurs du territoire a permis d'élaborer des orientations stratégiques qui ont été reconnues par le label du Programme national de l'alimentation (PNA) en février 2019.
 
 Par l'organisation d'ateliers thématiques et de visites de terrain localement (ferme urbaine, marché de gros, association d'insertion par le maraîchage, agriculteur permettant la cueillette aux particuliers, cantines proposant des menus végétariens....), les acteurs du...