aide alimentaire

Ici, mieux manger rime avec solidarité, coopération et proximité
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « Ici, mieux manger rime avec solidarité, coopération et proximité » présente les actions portées par Brest métropole pour...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “Here healthier diets go hand in hand with solidarity, cooperation and local initiatives” highlights the actions carried out by Brest Metropolis to organize food aid on its territory.
Brest Metropolis and regional organizations carry out numerous actions with a view to ensuring a healthy, sustainable diet. The Projet Alimentaire Métroplitain (Metropolitan Food Project), currently under development, should enable these actions to be more effective and visible. An equitable food supply is an important social objective.
 
In Brest, elected representatives have been working on the issue of coordinating food aid for more than 10 years, with a view to:
  • Ensuring the continuity of food aid to meet people’s needs at all times and seasons
  •  Encouraging better knowledge and a forum for dialogue between associations for more complementarity
  • Strengthening links with social services for public orientation.
Une politique alimentaire durable pour tous
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « une politique alimentaire durable pour tous » présente la politique agro écologique et alimentaire mise en œuvre par Montpellier...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet « A sustainable food supply for all policy » presents the agro ecology and food policy implemented by Montpellier Mediterranée Metropolis.  
Framed by the Montagne Noire and Cévennes mountain ranges, at the foot of this vast amphitheatre overlooking the Mediterranean sea, Montpellier Méditerranée Metropolis has established itself as an attractive European capital. However, more than 18% of the inhabitants are currently living below the poverty threshold, childhood obesity is increasing, especially in social priority districts and the issue of living together harmoniously is more of a challenge than ever. It is of crucial importance today that everyone has access to sufficient food and eats a balanced diet. 
 
Since 2015, the Montpellier Méditerranée Metropolis (3M) has undertaken a collaborative approach to the development of a proactive agro-ecological and food policy, based on five objectives:
 
•             facilitating access for all to a local, healthy food supply
•             supporting the agricultural and food sector economy and jobs
•             preserving the landscape heritage and natural resources
•             reducing greenhouse gas emissions and adapting to climate change
•             encouraging social cohesion.
Renforcer l’adoption de comportements en faveur d’une alimentation durable
Fort du soutien du Ministère de l’Europe et des affaires étrangères, France urbaine, en partenariat avec RESOLIS, a décidé de réaliser une étude intitulée « Les villes face aux défis de la précarité alimentaire ». Celle-ci rassemble 21 contributions de métropoles, grandes villes et agglomérations, qui permettent d’identifier, à travers des initiatives concrètes, de quelle manière elles agissent contre la précarité alimentaire.
 
La fiche « renforcer l’adoption de comportements en faveur d’une alimentation durable » présente la stratégie alimentaire de la Métropole du...
With the support of the Ministry of Europe and Foreign Affairs, France Urbaine, in partnership with RESOLIS, decided to carry out a study entitled "Cities facing the challenges of food insecurity". This document gathers 21 contributions from metropolises, large cities and agglomerations, which make it possible to identify, through concrete initiatives, how they act against food insecurity.
 
The factsheet “reinforcing adoption of behaviour to develop a sustainable food supply” presents the Grand Nancy Metropolis food strategy to ensure a dignified and sustainable access to quality food for all.
At the heart of the Sillon Lorrain European metropolitan centre, in a mainly rural environment for its population of 433,788 inhabitants, Grand Nancy Metropolis coordinates a wide range of initiatives relating to the food supply that affect multiple territorial issues such as economic growth, agriculture, the environment, social justice and health.
 
The objective is to rethink the metropolitan food supply strategy in order to respond to current and future societal issues. To achieve this, the Grand Nancy Metropolis is taking action for:
 
  • access to a healthy diet, particularly for disadvantaged people,
  • the maintenance of peri-urban farming, and the encouragement of new supply channels,
  • the promotion of practices that have the least possible impact on natural resources in particular the fight against food waste,
  • the development of a PAT (Projet Alimentaire Territorial -Territorial Food Project) beyond its territory
Une métropole à ma table : l'Île-de-France face aux défis alimentaires
Manger est un plaisir et un art. L’Unesco ne s’y est pas trompée en classant en 2010 le repas gastronomique des Français au patrimoine culturel immatériel de l’humanité. Pour autant, s’alimenter en quantité et en qualité suffisantes reste un défi majeur pour les métropoles. Selon les Nations unies, les citadins représenteront près des deux tiers de la population mondiale dans vingt-cinq ans. Le modèle alimentaire urbain doit inventer de nouvelles façons de produire, transporter et s’organiser pour répondre aux défis socio-économiques et environnementaux posés aux métropoles. Entre locavorisme et mondialisation, comment produire...