insertion sociale

Le L6, Le Laboratoire à Energie et Eau Positive

Le L6, nouveau laboratoire de recherche du groupe L’Oréal a été construit sur une ancienne casse automobile de 2 ha. Sa conception avait deux objectifs : l’excellence environnementale et le bien-être des collaborateurs.

Le site est un modèle d’innovation, grâce à un bâtiment flexible et amovible qui intègre le digital dans tous ses outils. Lauréat de l’appel à projets de l’ADEME pour l’expérimentation Energie positive, Carbone Négatif (E+ C-), il est équipé de 1500 m2 de panneaux photovoltaïques et d’une éolienne qui lui permet d’être complètement passif. Grâce à la récupération des eaux de pluie et au traitement des eaux de...

L6, the Oréal group’s new research lab, was built on a former 2 hectare car junk yard. Its design had 2 objectives: environmental excellence and employee well-being.

The site is an innovation model, thanks to a flexible and removable building that integrates digital technology into all its tools. As a laureate of ADEME’s call for projects on the “Positive Energy and Negative Carbon (E+ C-)” experiment, it is equipped with 1500 square meters of photovoltaic panels and a wind turbine that allows the building to be completely passive. Thanks to rain water recovery and site water treatment, the L6 aims to cover 80 % of its domestic water needs. This project also ensured the integration of biodiversity and accounted for the social dimension by employing social integration workers.